Ministerul Sanatatii a lansat Sistemul National Integrat al marilor urgente, destinat pacientului critic.

Ministerul Sanatatii a lansat Sistemul National Integrat al marilor urgente, destinat pacientului critic.

Ministerul Sanatatii a lansat Sistemul National Integrat al marilor urgente, destinat pacientului critic.

Ministerul Sanatatii a lansat Sistemul National Integrat al marilor urgente, destinat pacientului critic.

Ministerul Sanatatii a lansat Sistemul National Integrat al marilor urgente, destinat pacientului critic.

In prezent, costurile foarte ridicate ale ingrijirii pacientilor sunt acoperite doar partial de Casele de Asigurari de Sanatate. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sanatatii a pus la punct un pachet de cinci Actiuni Prioritare, menite sa acopere deficitul de finantare si sa asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul intregului circuit: pre si intraspital, a declarat Nicolae BANICIOIU, ministrul Sanatatii

Ministerul Sanatatii a alocat pentru derularea acestui program aproximativ 200 milioane de lei. Peste 100.000 de pacienti vor beneficia in fiecare an de cele cinci Actiuni Prioritare initiate de Ministerul Sanatatii .

Anual, cele cinci Actiuni Prioritare vor acoperi urmatoarele segmente de activitate sau patologii: Anestezie-Terapie Intensiva (ATI), Infarct Miocardic Acut (IMA), Moarte Subita, Accident Vascular Cerebral Acut (AVC) si Trauma.

1) Actiunea prioritara pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile ATI se adreseaza pacientilor in stare grava din sectiile de Terapie Intensiva.

Anual in sectiile ATI ajung intre 10 si 13% dintre pacientii internati in spital, adica peste 400.000 de cazuri.Din punct de vedere financiar, costurile (cu personalul, materialele, medicamentele sau tehnologia) alocate acestor pacienti sunt unele dintre cele mai mari din intregul sistem de sanatate. Acestea se apropie de 20% din costurile totale de spitalizare.

Ministerul Sanatatii a alocat 172 800 000 lei pentru achizitia de medicamente, reactivi, materiale sanitare pentru monitorizarea pacientilor, materiale consumabile necesare ventilatiei mecanice, kituri consumabile si solutii pentru efectuarea tehnicilor de epuratie extrarenala continua, kituri consumabile si solutii pentru efectuarea tehnicilor de dializa hepatica, kituri si materiale consumabile pentru efectuarea tehnicilor de oxigenare extracorporeala sau eliminare extracorporeala a CO2, kituri si materiale consumabile pentru aparate de tip Cell-Saver, kituri si consumabile pentru dispozitive de asistare mecanica a circulatiei, materiale consumabile necesare pentru tratamentul si ingrijirea pacientilor critici, consumabile, kituri si piese de schimb ale aparaturii si echipamentelor din dotarea sectiei ATI.

Programul se deruleaza in 93 unitati sanitare.

2) Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut (IMA) vizeaza finantarea stenturilor pentru tratamentul in urgenta al pacientilor cu Infarct Miocadrdic Acut.

Actiunea a salvat peste 1.600 de vieti. Daca inainte de 2009, rata mortalitatii pentru pacientii cu IMA era de 12%, cauzand decesul a circa 2.500 de persoane, in 2013 aceasta a scazut la 4% (900 de decese), in centrele unde s-a implementat Actiunea Prioritara IMA, potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Cardiologie.

Ministerul Sanatatii a alocat 20 200 000 lei pentru achizitia de materiale sanitare si consumabile pentru interventii angiografice, angioplastie, stenturi, baloane pentru angioplastie, sonde pentru ecografie intravasculara, dispozitive pentru punctie - biopsie miocardica. Programul se desfasoara in 17 unitati sanitare.

3) Actiunea prioritara pentru profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica(AP-MSC) se refera la finantarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacientilor cu tulburari cardiace de ritm a caror viata se afla in pericol iminent.

In ciuda importantei acestei patologii, nu a existat niciun program specific pana acum. Doar in iunie 2014, de aceasta Actiune au beneficiat 33 de cazuri. Ministerul Sanatatii a alocat 4 900 000 lei pentru implantarea de defibrilatoare cardioverter interne (ICD) cu sau fara stimulare cardiaca de resincronizare (ICD-CRT) in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica, evaluarea, stratificarea de risc si stabilirea indicatiei de implant de ICD sau CRT-P in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica, urmarirea si reglajul adecvat al dispozitivelor implantate in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica.

Programul se desfasoara in 7 unitati sanitare

4) Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral(AVC) finanteaza medicamentele tromboliticecare asigura dezobstructia vasului cerebral trombozat si vindecarea pacientilor cu AVC.

Aceasta patologie este una dintre cauzele majore de mortalitate si handicap, cu implicatii serioase la nivel individual, familial si socio-economic. Interventia de urgenta prin mijloace farmacologice sau tehnici minim invazive reprezinta solutia moderna de salvare si prevenire a handicapului pentru acesti pacienti.

Ministerul Sanatatii a alocat 1 400 000 lei pentru achizitii de medicamente fibrinolitice si a materialelor sanitare necesare perfuzarii pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic in fereastra de oportunitate terapeutica de 4 ore de la producere, achizitii de materiale sanitare, dispozitive si substante necesare pentru embolizare pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral hemoragic sau cei aflati in risc major de a suferi un asemenea accident (anevrisme, malformatii arterio venoase), achizitii de materiale sanitare, dispozitive si substante necesare pentru neuroradiologie interventionala (protezare vasculara la nivelul vaselor craniului) cu rol curativ pentru accidentele vasculare hemoragice (refacerea continuitatii peretelui vascular) sau ischemice (indepartarea mecanica a trombusului care blocheaza vasul).

Programul se desfasoara in 7 unitati sanitare

5) Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu leziuni traumatice acute (TRAUMA) va asigura finantarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteza necesare interventiilor chirurgicale la pacientii cu fracturi, vizand o gama larga de specialitati chirurgicale (neurochirurgie spianla, ortopedie-traumatologie, chirurgie maxilo-faciala) si acopera un numar foarte mare de victime.

Ministerul Sanatatii a alocat 1 762 000 lei pentru tratamentul leziunilor traumatice acute neuro-craniene si/sau viscro-craniene, vertebro-medulare si ale membrelor sau centurilor care necesita implanturi allo-plastice pentru restabilirea anatomo-functionala a regiunii sau segmentului/segmentelor interesate in primele 48 de ore de la producerea (diagnosticarea) leziunilor, pentru achizitia de materiale sanitare necesare in neurochirugie, chirurgie buco-maxilo- faciala, ortopedie si ortopedie pediatrica (fixatoare interne si externe, placi, mese speciale, suruburi, burghie, brose, substituenti ososi, ciment pentru reconstructie osoasa, etc).

Programul se desfasoara in 18 unitati sanitare