Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite continua

Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite continua

Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite continua

Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite continua

Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite continua, prin introducerea a inca 23 medicamente noi pentru 29 de indicatii terapeutice.

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in programelor nationale de sanatate. Dupa 7 ani, in 2014, am reusit sa actualizam de doua ori lista de medicamente compensate si gratuite pentru ca pacientii romani sa beneficieze de tratament inovativ care sa determine o imbunatatire a calitatii vietii lor, o refacere mai rapida si, implicit, o reintegrare mai usoara in familie sau la locul de munca, a declarat ministrul Sanatatii,Nicolae BANICIOIU.

Pana in prezent am introdus 40 de molecule si combinatii de substante active noi, iar procesul de actualizare continua. Pana la sfarsitul anului, am cerut echipei Unitatii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale sa finalizeze cea de-a treia actualizare care va aduce si prima delistare, pentru sustenabilitatea listei si in conformitate cu acordurile incheiate cu organismele internationale, a mai spus ministrul BANICIOIU.

in urma noii actualizari, pacientii care sufera de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Aceste alternative terapeutice duc la scaderea numarului de medicamente pe care pacientul este nevoit sa le ia in prezent pentru tratarea afectiunilor. De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacientilor cu diabet zaharat care nu isi mai pot controla glicemia. S-au mai adaugat si 4 noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice. Nu in ultimul rand, au fost introduse noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum si boli oftalmologice (glaucom), astm bronsic, boli psihice (schizofrenie) si bronhopneumonii obstructive.

Au fost introduse si 2 molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii in coditiile in care pe piata in acest moment exista o singura posibilitate de tratament.

Toate medicamentele introduse astazi reprezinta alternative terapeutice mai ieftine fata de ceea ce exista acum pe lista. Ca urmare, estimam ca acestea nu vor genera costuri suplimentare la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, respectiv la bugetul MS, in conditiile unei prescrieri in baza protocoalelor terapeutice, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae BANICIOIU

ms.ro