Masuri pentru prevenirea hepatitei A. SFATURILE SPECIALISTILOR

Masuri pentru prevenirea hepatitei A. SFATURILE SPECIALISTILOR

Masuri pentru prevenirea hepatitei A. SFATURILE SPECIALISTILOR

Masuri pentru prevenirea hepatitei A. SFATURILE SPECIALISTILOR

Cele mai sigure masuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igiena personala si alimentara - spalarea mainilor cu apa s evitarea consumului de apa din surse neautorizate - si vaccinarea.

Recomandarile specialistilor vin in contextul informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, potrivit carora, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra, exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.

"Virusul hepatitic A se distruge in apa cu salinitate ridicata. Dar virusul nu pluteste singur, pentru ca daca ar fi singur s-ar distruge. El este inchistat in dejectii umane, de aceea distrugerea este mai dificila"

Principala masura pentru prevenirea imbolnaviri este sa nu fie inghitita apa contaminata. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectarii, turistii se pot vaccina. In plus, trebuie consumata apa din surse sigure, iar mainile sa fie spalate cu apa si sapun. Si legumele si fructele vor fi spalate inainte de a fi consumate. Sigur ca este important si ca sursa de apa sa nu fie contaminata.

Cea mai buna metoda de aparare impotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvolta imunitate impotriva acestui virus hepatic.

Hepatita A este o boala infectioasa a ficatului cauzata de un virus transmis prin ingerarea de alimente si apa contaminate, care, spre deosebire de virusii hepatici B si C, nu provoaca o infectie cronica a ficatului.

Virusul hepatic A are o perioada de incubatie intre 15 si 45 de zile. Simptomele initiale ale bolii sunt oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale si, uneori, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa una-doua saptamani de la debutul bolii, poate aparea si icterul.

Potrivit specialistilor, nu exista tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totusi, odihna, consumul mare de lichide si evitarea alcoolului.